ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Στην εκδρομή που πραγματοποίησε η Γ τάξη του ΕΠΑΛ Μουζακίου οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές τους είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να γνωρίσουν περιοχές και αξιοθέατα:

  1. Το τέμενος Κιουτσούκ Χασάν (μικρού Χασάν) ή <Γιαλι> Τζαμί (Τζαμί του Γιαλού), με έντονα αραβικά χαρακτηριστικά. Χτίστηκε από τους Οθωμανούς το 1646,προς τιμήν του πρώτου φρουράρχου των Χανίων Κιουτσούκ Χασάν. Το Τζαμί σταμάτησε την λειτουργία του το 1923 και το 1936 κατεδαφίστηκε ο μιναρές του . Από το 1930 -1960 φιλοξενούσε το αρχαιολογικό μουσείο Χανίων. Σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος τέχνης και πολιτισμού.

  1. Το Ενετικό λιμάνι και το Ενετικό φάρο. Το Ενετικό λιμάνι των Χανίων με το φάρο αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης των Χανίων. Κατασκευάστηκε από τους Ενετούς από το 1320 μέχρι το 1356 και εξυπηρετούσε το εμπόριο αλλά και τον έλεγχο της θάλασσας της Κρήτης.

  2. Το Ναυτικό Μουσείο. Βρίσκεται στην είσοδο του ενετικού φρουρίου Φιρκά, την ακτή Κουντουριώτη, στα Χανιά. Ιδρύθηκε το 1973 για να στεγάσει και να διαφυλάξει τις ναυτικές παραδόσεις της Ελλάδας και κυρίως της Κρήτης.

  3. Την ιστορική Μονή Αρκαδίου στο Ρέθυμνο. Η πρώτη μορφή της μονής οικοδομήθηκε είτε κατά την περίοδο του 961 – 1014, είτε στα πρώτα χρόνια της Βενετοκρατίας. Τον 16ο αιώνα το μοναστήρι ήταν χώρος επιστήμης και τέχνης και διέθετε σχολείο και πλούσια βιβλιοθήκη. Το μοναστήρι έπαιξε ενεργό ρόλο στην Κρητική αντίσταση της τουρκοκρατίας κατά την κρητική εξέγερση του 1866. 943 Έλληνες , κυρίως γυναίκες και παιδιά, αναζητούσαν καταφύγιο στο μοναστήρι. Μετά από τρεις μέρες μάχης με τα με εντολή του ηγούμενου της Μονής οι Κρητικοί ανατίναξαν βαρέλια με πυρίτιδα, επιλέγοντας να θυσιαστούν παρά να παραδοθούν.

  4. Το κάστρο Φορτέτζα, φρούριο στο Ρέθυμνο που κατασκευάστηκε από τους Ενετούς το 1573. Είναι φρουριακή Ακρόπολη της πόλης η οποία καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς το 1646. Η Φορτέτσα είναι χτισμένη σε ένα λόφο που ονομάζεται Παλιόκαστρο . Μεταξύ του 10ου και του 13ου αιώνα, οι βυζαντινοί δημιούργησαν ένα οχυρό οικισμό στα ανατολικά του λόφου ονομάζοντάς τον castrum Rethemi.

  5. Το φαράγγι της Σαμαριάς. Πήρε το όνομα του από το εγκαταλελειμμένο σήμερα χωριό της Σαμαριάς, που με τη σειρά του οφείλει το όνομά του στην εκκλησία της Οσίας Μαρίας. Κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας, αποτέλεσε κρησφύγετο επαναστατών και του τοπικού πληθυσμού. Στις αρχές του Ιουνίου του 1948, στο αποκορύφωμα του εμφυλίου πολέμου στην Κρήτη, στο φαράγγι της Σαμαριάς περίπου 110 αντάρτες του δημοκρατικού στρατού, ευρίσκονται περικυκλωμένοι από ισχυρότατες κυβερνητικές δυνάμεις, στρατό, χωροφυλακή και ΜΑΥ δες (Μονάδες Ασφαλείας Υπαίθρου).

  6. Την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Χρυσοπηγής. Βρίσκεται σε μια μικρή απόσταση από την πόλη των Χανίων, ιδρύθηκε στα μέσα 16ου αιώνα στην τελευταία περίοδο της Βενετοκρατίας στην Κρήτη. Είναι αφιερωμένη στην Παναγία της Ζωοδόχου Πηγής η οποία έχει την επωνυμία Χρυσοπηγή. Κατά του Β παγκόσμιο πόλεμο η Μονή Χρυσοπηγής χρησιμοποιήθηκε ως διοικητήριο και Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Οι μοναχοί υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν, ενώ προκλήθηκαν μεγάλες φθορές και αλλοίωση στην αρχιτεκτονική δομή των κτιρίων . Ακολούθησε περίοδος παρακμής και μαρασμού της Μονής. Τέλος το 1976, η Μονή Χρυσοπηγής μετατρέπεται σε γυναικείο κοινόβιο. Η νέα αδελφότητα αναστήλωσε την Μονή εκ θεμελίων, πραγματοποιώντας παράλληλα ανακαινιστικό έργο σε πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο .

  7. Τους τάφους των Βενιζέλων. Είναι τοποθεσία και αξιοθέατο, δίπλα από την ιστορική εκκλησία του προφήτη Ηλία στα Χανιά της Κρήτης, όπου βρίσκονται οι τάφοι του χαρισματικού Έλληνα πολιτικού και εφτά φορές πρωθυπουργού της Ελλάδος Ελευθερίου Βενιζέλου και του γιου του Σοφοκλή Βενιζέλου, που διετέλεσε για μικρά διαστήματα πρωθυπουργός της Ελλάδας, στα μέσα του 20ού αιώνα. Το πάρκο, που βρίσκονται οι τάφοι, είναι ειδυλλιακό, με πευκοδάσος και πανοραμική θέα προς την πόλη των Χανίων, κάτι που το κατατάσσει σε ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης.